POZIMED Centru Medical

Programări 0341 998 0241-552.000
Alegeţi limba românăenglish

Diabet și boli metabolice

Alimentele consumate sunt descompuse in cadrul organismului in componente mai simple de proteine, grasimi si carbohidrati. Aceasta descompunere a alimentelor complexe in compusi mai simpli se numeste metabolism.

Tulburarile metabolice apar atunci cand procesul normal al metabolismului este perturbat din cauza unei afectiuni mostenite sau dobandite.

Metabolismul este un proces continuu. Daca o persoana mananca, doarme, alearga sau se afla in repaos, metabolismul sau merge. Metabolismul ia parte la numeroase functii ale organismului, cum ar fi vindecarea unor leziuni, reglarea temperaturii corpului, crearea de noi celule si eliminarea toxinelor din organism. Metabolismul incepe sa functioneze in momentul in care mancarea ajunge in stomac si incepe digestia.

Enzimele eliberate de pancreas si glanda tiroida ajuta la descompunerea alimentelor digerate, in substante simple. Aceste substante sunt absorbite de catre celulele corpului, care transforma aceste substante in energia necesara pentru alte procese ale organismului.

- Hipertiroidism. O glanda tiroida hiperactiva este caracteristica unei tulburari metabolice. Glanda tiroida elibereaza tiroxina, care ajuta la buna functionare a metabolismului. Cu toate acestea, atunci cand este eliberata in cantitati mari, tiroxina poate provoca cresterea ratei metabolismului bazal, cauzand pierdere excesiva in greutate, ritm cardiac rapid, hipertensiune arteriala si umflarea zonei de la baza gatului.

- Hipotiroidism. La polul opus hipertiroidismului se afla hipotiroidismul. Aceasta afectiune reprezinta o glanda tiroida lenesa, care nu produce o cantitate suficienta de hormoni. Deficitul de hormoni tiroidieni cauzeaza o serie de probleme de sanatate. Printre bolile pe care le poate declansa, hipotiroidismul determina cresterea excesiva in greutate, rimt cardiac lent, constipatie etc.

Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin valori crescute ale concentrației glucozei în sânge (hiperglicemie) și dezechilibrarea metabolismului.

Hormonul numit insulina permite celulelor corpului să utilizeze glucoza ca sursă de energie. Cand secreția de insulină este insuficientă sau când insulina nu-și îndeplinește rolul în organism, afecțiunea se numește diabet zaharat. Diabetul poate fi ținut sub control printr-o supraveghere atentă a dietei și a greutății și prin exerciții fizice, ca supliment al tratamentului medical.

Diabetul este o boala cronica, care se caracterizeaza printr-un nivel crescut al glucozei din sange. Glucoza constituie unul dintre principalii carburanti ai organismului, dar persistenta unor valori crescute determina imbatranirea mai rapida si aparitia unor complicatii precum accidentele vasculare, stop cardiac, insuficienta renala, orbire, leziuni trofice la nivelul tegumentelor. Aceste complicatii pot fi prevenite daca se mentin valorile glicemice cat mai aproape de normal.

Diabetul zaharat este cea mai frecventa boala endocrina si este caracterizat prin complicatii, care se dezvolta in timp si afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. Aceste semne pot debuta brusc la pacientii cu varsta mai mica de 40 de ani, si care, de obicei, nu sunt obezi. La persoanele supraponderale simptomele apar gradat in a doua jumatate a vietii.

Tipuri de diabet

1. Diabet juvenil, cu prezenta de acetona in urina, dezechilibru acido-bazic si diminuarea rezervei alcaline. De regula, acesta este o forma grava, iar persoana in cauza este insulino-dependenta. 

2. Diabet gras, apare la adulti si batrani. In prima faza, aceasta forma de diabet poate fi tratata numai cu un regim igieno-dietetic, prin homeopatie si fitoterapie. Daca acestea nu dau rezultatele scontate se trece la pasul urmator, si anume, administrarea de insulina.

Sindroame genetice. Diabetul este o boala cronica care reduce speranta de viata a pacientului cu pana la 20 de ani. In acelasi timp, diabetul este o boala care poate tinuta sub control printr-un management eficace al glucozei sanguine.

Simptomele diabetului: sete intense, urinari in cantitati mari, foame excesiva, pierdere inexplicabila in greutate.

Diagnosticul diabetului se pune in baza unui set de teste ce masoara nivelul glucozei sanguine, realizate dimineata pe nemancate. Diabetul este o boala incurabila dar care poate fi tinut sub control prin adoptarea unui stil de viata sanatos si controlul permanent al glicemiei si mentinerea ei in limite normale.

Controlul glicemiei este metoda cea mai eficienta de prevenire a aparitiei complicatiilor, mai ales in diabetul zaharat tip 2 (insulin-independent). Majoritatea pacientilor cu diabetul zaharat tip 2 isi pot desfasura normal activitatea atunci cand reusesc sa tina sub control nivelul glicemiei.

Servicii oferite

  • Consultatie diabetologie
  • Consultatie obezitate
  • Control diabetologie / obezitate (in termen de 30 de zile de la consultatie)
  • Determinare glicemie
  • Oftalmoscopie
  • Examen neuropatie diabetic

Abonează-te la Newsletter