POZIMED Centru Medical

Programări 0341 998 0241-552.000
Alegeţi limba românăenglish

Osteodensitometrie

CE ESTE OSTEOPOROZA?

Osteoporoza reprezintă o afecțiune a sistemului osos, în care osul se rarefiază, devine ”poros”, fiind astfel mult mai fragil. Boala afecteaza cu predilecție persoanele în vârstă, mai frecvent femeile, în special după menopauză. Există si alți factori de risc: predispoziție genetică, afecțiuni tiroidiene, corticoterapia prelungită, boli digestive inflamatorii, artrita reumatoidă, alimentația necorespunzătoare, consumul excesiv de alcool, fumatul, sedentarismul etc.

CUM SE MANIFESTA OSTEOPOROZA?

Această boală evoluează mult timp fără simptome, modificări ale analizelor de sânge sau semne radiologice. Oasele devin mai fragile și se pot fractura mult mai ușor. Astfel, primul semn al bolii poate fi o fractură aparută după un traumatism minim. Cele mai frecvente sunt fracturile vertebrale, de col femural (șold), umăr sau antebraț. În cazul vertebrelor apar tasări, care provoacă în timp dureri cornice de spate, cifoză (“poziția cocoșată”) și scăderea înălțimii.

CUM SE STABILESTE DIAGNOSTICUL DE OSTEOPOROZA?

Este foarte important un diagnostic precoce, înainte de apariția simptomelor, pentru a putea preveni prin tratament consecințele bolii. Cea mai eficientă metoda de diagnostic este osteodensitometria DEXA.

ÎN CE CONSTA OSTEODENSITOMETRIA DEXA?

Este o metodă prin care se măsoară densitatea minerală osoasa cu ajutorul a doua fascicole de raze X. Valorile obținute se compară cu valorile normale și se calculează scorurile T si Z, prin care se evaluează riscul de fractură. Pacientul esta întins pe masa de examinare, rămâne îmbracat, dar se îndepărtează obiectele metalice (fermoare, capse etc) și trebuie să rămână nemișcat cca 10 minute, cât durează scanarea. Uzual se examinează zonele în care apar cel mai frecvent fracturile, coloana lombară și bazinul, eventual antebrațul. Nu necesită pregătire prealabilă. Măsurătorile se pot repeta, evaluând procentul de creștere sau reducere a densității osoase, și implicit a eficienței terapiei.

CE RISCURI EXISTA?

Metoda nu are efecte adverse, iradierea este minimă (comparabilă cu cea din mediul ambiant), nu provoacă durere sau alt discomfort.

CARE SUNT CONTRAINDICATIILE METODEI?

Singura contraindicație o reprezintă sarcina. De asemenea nu pot fi examinate relevant zonele în carea există proteze metalice sau au fost efectuate intervenții chirurgicale. Examinarea trebuie făcută la cel puțin o săptămână de la efectuarea altei investigații cu substanță de contrast.

LA CE MAI POATE FI UTILA EXAMINAREA DEXA?

Metoda permite măsurarea compoziției corporale, respectiv a procentului de grăsime si masa musculară, pentru o evaluare mai complexă a obezității, anorexiei sau a reducerii masei musculare la persoanele în vârstă (sarcopenia), pentru urmărirea efectelor dietelor, la sportivi sau în unele boli cornice. Noua echipare a aparatului permite și evidențierea precoce a modificărilor osoase din “fracturile femurale atipice”, ce reprezintă traiecte fine de fractură foarte greu de evidențiat prin alte metode și care duc în timp la dureri cronice.