POZIMED Centru Medical

Programări 0341 998 0241-552.000
Alegeţi limba românăenglish

Scleroza multipla

Scleroza multipla

De la prima descriere si pana in prezent, scleroza multipla (SM) a reprezentat o provocare pentru cercetarea stiintifica medicala.

Denumita si „boala misterioasa” sau „boala cu o mie de fete”, scleroza multipla afecteaza sistemul nervos central, avand mai multe forme de manifestare si numeroase simptome care pot fi prezente sau nu, de la caz la caz si pot aparea progresiv, de-a lungul unei perioade variabile de timp.

Nu este o boala contagioasa si nu s-a dovedit pana acum caracterul ereditar. In general, afecteaza adultii tineri (20-40 de ani), predominand la sexul feminin.

Cauza bolii nu este cunoscuta, de-a lungul vremii fiind discutate mai multe ipoteze: cauze virale, genetice, etc. Este considerata o boala autoimuna, iar pana in prezent nu exista un tratament care sa vindece scleroza multipa, ci doar metode de combatere a simptomelor.

Debutul bolii variaza de la un caz la altul, de aceea, din pacate, de cele mai multe ori, trece o perioada indelungata de timp pana cand pacientul ajunge sa fie examinat si diagnosticat.

Simptomele bolii variaza si ele, insa, de cele mai multe ori, apare afectarea progresiva a capacitatii de munca si de a face fata la activitatile zilnice obisnuite (spalat, mers, sofat, imbracat, etc.), inducand un anumit grad de invaliditate.

Scleroza multipla poate afecta:

  • Vederea;
  • Echilibrul;
  • Capacitatea de concentrare;
  • Rezistenta la efort (apare oboseala cronica);
  • Vorbirea.

Printre simptomele frecvente se numara si vertijul, pierderea coordonarii, afectarea deglutitiei, probleme sfincteriene, disfunctii sexuale, pareze, paralizii sau depresii.

Diagnosticarea se face pe baza controlului neurologic, urmat de investigatii specifice, cum ar fi: punctia lombara si analiza lichidului cefalorahidian, potentiale evocate si imagistica prin rezonanta magnetica (IRM). Aceasta din urma reprezinta modalitatea preferata de investigatie, in urma controlului neurologic.

Examinarea IRM este o metoda non-invaziva de evaluare a sistemului nervos central, dovedindu-se eficienta in evidentierea majoritatii leziunilor specifice sclerozei multiple. Astfel, imagistica prin rezonanta magnetica permite:

  • Diagnosticul pozitiv al sclerozei multiple;
  • Justificarea unor manifestari clinice;
  • Activitatea sclerozei multiple;
  • Prognosticul bolii;
  • Excluderea altor afectiuni ale sistemului nervos central.

Absenta criteriilor imagistice nu infirma diagnoticul de SM in cazul pacientilor care prezinta deja manifestari clinice.

Astfel, trebuie subliniata importanta examinarii imagistice ca element adjuvant al examenului obiectiv neurologic in stabilirea diagnosticului pozitiv al sclerozei multiple si a momentului in care este stabilit diagnosticul de certitudine in cadrul evolutiei semnelor si simptomelor