POZIMED Centru Medical

0341 998 0241-552.000
Alegeţi limba românăenglish

MAMOGRAFIA CU TOMOSINTEZĂ (3D)

MAMOGRAFIA CU TOMOSINTEZĂ (3D)

DE CE MAMOGRAFIE?

Rolul major al mamografiei este detectarea în stadii precoce a cancerului de sân la femeile asimptomatice peste 40 de ani.

Eficacitatea screeningului mamografic a fost stabilită prin studii clinice controlate în care s-a obținut o reducere semnificativă a mortalității datorate cancerului de sân, prin capacitatea mamografiei de a descrie carcinomul ductal in situ și a gradului de infiltrare a cancerelor de dimensiuni mici, în stadii incipiente.

După vârsta de 40 de ani, orice femeie trebuie să efectueze o mamografie la 2 ani, în lipsa apariţiei unor leziuni care să necesite mamografie la interval mai scurt sau completare cu alte invetigaţii.

CE ESTE MAMOGRAFIA 3D?

Tomosinteza este cea mai recentă inovaţie tehnologică in materie de mamografie. Ea permite vizualizarea celei mai clare şi nete imagini a sânului. Astfel, radiologul poate să analizeze cu precizie talia, forma, localizarea şi numărul de anomalii.

Mamografia convenţională este bidimensionala (2D). Această metodă este limitată, întrucât multe anomalii sunt imposibil de vizualizat datorită suprapunerii ţesuturilor din zona analizată şi atât sânul dens, cât şi leziunile canceroase apar albe la mamografie, ceea ce face dificilă idetificarea cancerului.

Tomosinteza permite diminuarea sau eliminarea superpoziţiei tesutului glandular normal.

 

 

In tomosinteză, tubul cu raze X face un arc în jurul sânului, în timpul căruia sunt achiziţionate o serie de imagini digitale, fiecare dintre acestea conținând o informaţie structurală completă despre toate ţesuturile, sub formă de date brute. Acestea sunt trimise la un calculator, care prin algoritmi de reconstrucţie adecvaţi, va reconstrui ordinea și sumarea corectă a valorilor de proiecție, ceea ce permite, ca rezultat final, obținerea unor secțiuni comparabile cu cele ale tomografiei convenţionale.

Se obţine o mai bună delimitare a arhitecturii interne a sânului, furnizând medicului imagist o foarte bună vizibilitate a detaliilor ţesutului mamar şi facilitând confirmarea că ţesutul glandular normal suprapus nu conţine o leziune.

Posibilitatea de separare a diferitelor straturi sugerează o posibilă reducere a rezultatelor fals negative şi a celor fals pozitive datorate suprapunerii.

Tomosinteza nu este mai iradiantă ca o mamografie clasică. Achiziţia se efectuează cu raze X, iar doza de iradiere este aceeaşi ca la mamografia 2D, deşi informaţiile obţinute sunt mult mai bogate.

Dr. Cristina Deacu, medic specialist radiologie-imagistică medicală