POZIMED Centru Medical

Programări 0341 998 0241-552.000
Alegeţi limba românăenglish

Nodulii pulmonari

Ce sunt nodulii pulmonari?
Sunt anomalii ce pot fi descoperite la o simpla radiografie sau, cel mai sigur, la un CT pulmonar. Sunt leziuni cu aparitie frecventa (1 din 500 de pacienti care efectueaza o radiografie este depistat cu noduli pulmonari). Ei pot fi legati de o patologie infectioasa (afectare pulmonara datorata virusurilor, bacteriilor sau fungilor) sau tumorala. In ambele cazuri, in functie de dimensiuni, contur si simptome, se va recomanda o reexaminare la un anumit interval pentru a ne asigura ca nu au evoluat.

Nodulii pulmonari inseamna cancer?
Exista anumite caractere care conduc radiologul fie spre o patologie de tip benign (dimensiunile mici, continutul lipidic, calcificarile) sau malign (formatiune spiculata, multiple formatiuni rotunde diseminate aleator, etc.).
In cazul unei suspiciuni de malignitate, va fi necesara confirmarea acesteia prin biopsie si examen anatomopatologic.

 

CT low-dose si HRCT
Examinarea CT de torace este singura tehnica care s-a demonstrat ca reduce mortalitatea prin cancer pulmonar. CT low-dose reprezinta acea investigatie in care doza de iradiere este redusa la minim pentru a nu reprezenta un risc in cazul necesitatii repetarii investigatiei la un anumit interval. HRCT este examinarea CT de inalta rezolutie, care presupune efectuarea unor sectiuni cu grosime de 0.625 pana la 1.25 mm.

Ce este substanta de contrast?
Reprezinta un agent hidrosolubil, pe baza de iod, care in cazul examinarii CT de torace se introduce intravenos si face posibila o mai buna vizualizare a vaselor de sange si a comportamentului formatiunilor tumorale.

CT-ul pulmonar de screening, pentru noduli, se face fara substanta de contrast. Substanta de contrast in CT-ul de torace nu este indicata decat in cazul vizualizarii unei formatiuni tumorale, a unui proces de condensare (pneumonie) sau a adenopatiilor pe scanarea nativa. De asemenea, substanta de contrast se mai foloseste in angiografia pulmonara (pentru suspiciune de trombembolism pulmonar) sau angiografia CT a aortei toracice (suspiciune de anevrism sau disectie de aorta).

 

Factorii de risc pentru cancerul pulmonar

  • Fumatul (varsta frageda de debut si numarul de tigari/zi)
  • Emfizemul si boala pulmonara cronica obstructiva
  • Fibroza pulmonara
  • Expunere ocupationala la azbest, arsenic, beriliu, cadmiu, nichel, siliciu, etc.
  • Istoric de cancer pulmonar in familie, limfom,  cancer in zona capului si gatului
  • Expunere pasiva indelungata la fumul de tigara
  • Radioterapie toracica in cazul cancerului mamar si limfomului

La Pozimed avem posibilitatea evaluarii asistate pe computer, cu ajutorul unui soft de detectie a nodulilor pulmonari, care identifica, extrage si face volumentria acestora, calculand totodata si timpul de dublare in cazul reevaluarilor periodice. Acest lucru face posibila o evaluare obiectiva si astfel, putem incadra nodulii cu timp de dublare mai mare de 500 de zile la noduli de tip benign.

DR. DEACU CRISTINA MADALINA - medic radiolog