POZIMED Centru Medical

Programări 0341 998 0241-552.000
Alegeţi limba românăenglish

Mamografie 3D cu tomosinteza

DE CE MAMOGRAFIE?

Rolul major al mamografiei este detectarea in stadii precoce a cancerului de sân la femeile asimptomatice peste 40 de ani.

Eficacitatea screeningului mamografic a fost stabilită prin studii clinice controlate în care s-a obținut o reducere semnificativă a mortalității datorate cancerului de sân, prin capacitatea mamografiei de a descrie carcinomul ductal in situ și a gradului de infiltrare a neoplasmelor de dimensiuni mici, in stadii incipiente.

Dupa varsta de 40 de ani, orice femeie trebuie sa efectueze o mamografie la 2 ani, in lipsa aparitiei unor leziuni care sa necesite mamografie la interval mai scurt sau completare cu alte investigatii.

CE ESTE MAMOGRAFIA 3D?

Tomosinteza este cea mai recenta inovatie tehnologica in materie de mamografie. Ea permite vizualizarea celei mai clare si nete imagini a sanului. Astfel, radiologul poate sa analizeze cu precizie talia, forma, localizarea si numarul de anomalii.

Mamografia conventionala este bidimensionala (2D). Aceasta metoda este limitata, intrucat multe anomalii sunt imposibil de vizualizat datorita suprapunerii tesuturilor din zona analizata si atat sanul dens, cat si leziunile canceroase apar albe la mamografie, ceea ce face dificila identificarea cancerului. Tomosinteza permite diminuarea sau eliminarea superpozitiei tesutului glandular normal.

In tomosinteza, tubul cu raze X face un arc in jurul sanului, în timpul căruia sunt achiziționate o serie de imagini digitale, fiecare dintre acestea conținand o informație structurală completă despre toate tesuturile, sub formă de date brute. Acestea sunt trimise la un calculator, care prin algoritmi de reconstrucție adecvați, va reconstrui ordinea și sumarea corectă a valorilor de proiecție, ceea ce permite, ca rezultat final, obținerea unor secțiuni comparabile cu cele ale tomografiei convenționale.

Se obtine o mai buna delimitare a arhitecturii interne a sanului, furnizand medicului imagist o foarte buna vizibilitate a detaliilor tesutului mamar si facilitand confirmarea ca tesutul glandular normal suprapus nu contine o leziune.

Posibilitatea de separare a diferitelor straturi sugerează o posibilă reducere a rezultatelor fals negative și a celor fals pozitive datorate suprapunerii.

Tomosinteza nu este mai iradianta ca o mamografie clasica. Achizitia se efectueaza cu raze X, iar doza de iradiere este aceeasi ca la mamografia 2D, desi informatiile obtinute sunt mult mai bogate.