POZIMED Centru Medical

Programări 0341 998 0241-552.000
Alegeţi limba românăenglish

Ecografia DOPPLER

Ecografia (ultrasonografia) este o metoda imagistica foarte raspandita, prin care se obtin informatii despre ceea ce se afla in interiorul corpului uman, cu ajutorul ultrasunetelor emise de un dispozitiv numit transductor (sonda) si reflectate de structurile corpului.

Ecografia Doppler reprezinta o tehnica speciala, cu ajutorul careia pot fi examinate structuri in miscare; ea se bazeaza pe efectul descris de fizicianul austriac Christian Doppler si consta in masurarea modificarilor de frecventa ale undelor reflectate (ecourilor) de corpurile aflate in miscare. Cea mai larga aplicatie a metodei este evaluarea fluxului din vasele de sange (directia, viteza, caracteristicile fluxului), structurile in miscare in acest caz fiind reprezentate de celulele sanghine.

Ecografia Doppler este folosita in studiul fluxului sanghin de la nivelul arterelor carotide si vertebrale (in zona gatului sau intracranian), arterelor si venelor periferice (ale membrelor inferioare si superioare), vaselor mari din abdomen si pelvis sau vascularizatiei diferitelor organe; metoda are aplicatii si in obstetrica, permitand caracterizarea circulatiei placentare si a vaselor sanghine ale fatului. Cele mai des utilizate aplicatii ale ecografiei Doppler sunt evaluarea arterelor carotide si vertebrale in regiunea cervicala (a gatului) si a arterelor si venelor periferice, cu precadere a celor de la nivelul membrelor inferioare. Este foarte important ca pacientul, atunci cand se prezinta pentru ecografia Doppler, sa aiba o recomandare clara a investigatiei pe care trebuie sa o efectueza (artere sau vene).

Examinarea arterelor permite caracterizarea peretilor arteriali (ingrosari prin depunerea placilor de aterom), diagnosticarea stenozelor (ingustarilor) sau ocluziilor arteriale, a dilatatiilor patologice (anevrisme) si urmarirea evolutiei vaselor in urma unor interventii chirurgicale. Este indicata persoanelor care acuza dureri, crampe musculare sau amorteli ale membrelor inferioare in timpul mersului (claudicatia intermitenta) si celor cu factori de risc pentru boli arteriale – diabet, fumat, obezitate, hipertensiune arteriala, nivel crescut al colesterolului in sange. De asemenea, se pot evalua shunturile (comunicarile) arterio-venoase, in special in cazul pacientilor tratati prin hemodializa.

Prin explorarea venelor se poate evidentia prezenta trombilor (chegurilor de sange) si evolutia lor sub tratament, insuficienta venoasa (functia ineficienta a valvelor venoase care duce in timp la umflarea picioarelor) si pot fi evaluate dilatatiile venelor superficiale (varice).

Aceasta metoda de explorare vasculara este neinvaziva, nu prezinta riscuri pentru pacient, nu este iradianta si nu necesita pregatire speciala. In cazul explorarii vaselor de la membrele inferioare, pacientul trebuie sa se dezbrace de la brau in jos; pentru explorarea arterelor carotide trebuie eliberata zona gatului. Pacientul este intins pe spate pe patul de examinare, se aplica pe piele gel (ca in cazul oricarei ecografii), apoi medicul va urmari cu ajutorul sondei toate traiectele vasculare accesibile. Sonda este conectata la un monitor (ecran), pe care sunt evidentiate imagini ale vaselor si fluxului sanghin obtinute prin diferite tehnici ecografice Doppler (pulsat, color, power); de asemenea pot fi obtinute si semnale sonore ale fluxului de sange din artere sau vene. Durata examinarii variaza intre 20-60 minute, in functie de pacient si de complexitatea patologiei.

Ecografia Doppler nu poate diagnostica cu exactitate orice afectiune vasculara si nu are acces la toate vasele corpului omenesc, dar aportul metodei in diagnosticul bolilor vaselor de sange este foarte mare, este mult mai accesibila si rapida fata de alte metode mai complexe si reprezinta prima metoda de investigare a acestor boli; totodata poate fi folosita in cazuri de urgenta, de exemplu pentru un diagnostic rapid al unei tromboze venoase (cheag de sange in interiorul unei vene), situatie in care precocitatea diagnosticului este foarte importanta, uneori vitala.