POZIMED Centru Medical

Programări 0341 998 0241-552.000
Alegeţi limba românăenglish

Ecografia de șold

Ecografia de sold este esentiala pentru a depista displazia de dezvoltare a soldului la nou nascut si sugar, care poate fi remediata daca se stie despre ea.

Aceasta ecografie este un test cu precizie ridicata, non-invaziv, nedureros, care utilizeaza ultrasunetele pentru a obtine imagini ale articulatiei soldului ce pot fi vizualizate pe monitorul ecografului.

Cand se recomanda ecografia de sold?

  • copii cu risc – nastere pelvina, oligohidramnios, AHC de displazie, mielomenigocel, torticolis congenital
  • Putem spune doar la recomandarea medicului neo-natolog sau pediatru in cazul existentei unor factori de risc sau examenului clinic anormal
  • Pentru urmarirea evolutiei sub tratament
  • Si, foarte important, e metoda ideala pentru screening, ar trebui sa devina rutina obligatorie in orice sectie de nou-nascuti.

Cum se face ecografia de sold la bebelusi?

Copilul e asezat in decubit lateral (sau pe o parte); alternativ, pe partea dreapta si stanga. Mama copilului sau persoana care ii insoteste, trebuie sa tina cu o mana umarul bebelusului si cu cealalta calcaiele, lipite unul de altul, astfel incat copilul sa se miste cat mai putin (idealul este sa stea nemiscat).

Se foloseste un program special dedicat investigatiilor pediatrice, care permite evaluarea aspectului articulatiei si masurarea unghiurilor.

Imaginile obtinute permit aprecierea elementelor anatomice ale articulatiei soldului corespunzatoare varstei copilului, gradul de dezvoltare a acestora si masurarea unor unghiuri, ale caror valori pot stabili diagnosticul de displazie a soldului.
 

Vrei sa afli astazi despre sanatatea de maine a copilului tau? Programeaza-l la Centrul Medical Pozimed.