POZIMED Centru Medical

0341 998 0241-552.000

MAMOGRAFIA CU TOMOSINTEZ─é (3D)

MAMOGRAFIA CU TOMOSINTEZ─é (3D)

DE CE MAMOGRAFIE?

Rolul major al mamografiei este detectarea în stadii precoce a cancerului de sân la femeile asimptomatice peste 40 de ani.

Eficacitatea screeningului mamografic a fost stabilit─â prin studii clinice controlate în care s-a ob╚Ťinut o reducere semnificativ─â a mortalit─â╚Ťii datorate cancerului de sân, prin capacitatea mamografiei de a descrie carcinomul ductal in situ ╚Öi a gradului de infiltrare a cancerelor de dimensiuni mici, în stadii incipiente.

Dup─â vârsta de 40 de ani, orice femeie trebuie s─â efectueze o mamografie la 2 ani, în lipsa apari┼úiei unor leziuni care s─â necesite mamografie la interval mai scurt sau completare cu alte invetiga┼úii.

CE ESTE MAMOGRAFIA 3D?

Tomosinteza este cea mai recent─â inova┼úie tehnologic─â in materie de mamografie. Ea permite vizualizarea celei mai clare ┼či nete imagini a sânului. Astfel, radiologul poate s─â analizeze cu precizie talia, forma, localizarea ┼či num─ârul de anomalii.

Mamografia conven┼úional─â este bidimensionala (2D). Aceast─â metod─â este limitat─â, întrucât multe anomalii sunt imposibil de vizualizat datorit─â suprapunerii ┼úesuturilor din zona analizat─â ┼či atât sânul dens, cât ┼či leziunile canceroase apar albe la mamografie, ceea ce face dificil─â idetificarea cancerului.

Tomosinteza permite diminuarea sau eliminarea superpoziţiei tesutului glandular normal.

 

 

In tomosintez─â, tubul cu raze X face un arc în jurul sânului, în timpul c─âruia sunt achizi┼úionate o serie de imagini digitale, fiecare dintre acestea con╚Ťinând o informa┼úie structural─â complet─â despre toate ┼úesuturile, sub form─â de date brute. Acestea sunt trimise la un calculator, care prin algoritmi de reconstruc┼úie adecva┼úi, va reconstrui ordinea ╚Öi sumarea corect─â a valorilor de proiec╚Ťie, ceea ce permite, ca rezultat final, ob╚Ťinerea unor sec╚Ťiuni comparabile cu cele ale tomografiei conven┼úionale.

Se ob┼úine o mai bun─â delimitare a arhitecturii interne a sânului, furnizând medicului imagist o foarte bun─â vizibilitate a detaliilor ┼úesutului mamar ┼či facilitând confirmarea c─â ┼úesutul glandular normal suprapus nu con┼úine o leziune.

Posibilitatea de separare a diferitelor straturi sugereaz─â o posibil─â reducere a rezultatelor fals negative ┼či a celor fals pozitive datorate suprapunerii.

Tomosinteza nu este mai iradiant─â ca o mamografie clasic─â. Achizi┼úia se efectueaz─â cu raze X, iar doza de iradiere este aceea┼či ca la mamografia 2D, de┼či informa┼úiile ob┼úinute sunt mult mai bogate.

Dr. Cristina Deacu, medic specialist radiologie-imagistic─â medical─â