POZIMED Centru Medical

0341 998 0241-552.000

Ce este endometrioza si de ce avem nevoie de investigatii speciale?

Ce este endometrioza si de ce avem nevoie de investigatii speciale?

Endometrioza reprezinta o patologie frecvent întâlnit─â în practica ginecologic─â, cu implica╚Ťii ┼či repercusiuni severe asupra popula╚Ťiei feminine tinere (în multe cazuri putând fi cauz─â de infertilitate). Aceasta afec╚Ťiune este datorat─â prezen┼úei de ╚Ťesut glandular endometrial în afara cavit─â╚Ťii uterine, mai frecvent la nivel pelvin, si afecteaz─â aproximativ 10-20% din femeile hormonal active, cu vârste între 20-40 ani. Aproximativ 40% din pacientele infertile prezint─â aceast─â afec╚Ťiune.

Endometrioza este o boala cronica, ce afecteaza major calitatea vietii pacientelor tinere, care prezinta dureri pelvine cronice, simptome ginecologice, divestive si urinare.

Imagistica prin rezonanta magnetica are un loc de top in depistarea focarelor endometriozice. Este neinvaziva, neiradianta, are o acuratete diagnostica ridicata si o rezolutie crescuta, oferind imagini multiplanare. Instilarea de gel intravaginal si intrarectal permite o buna distensie a acestora si evidentiaza cele mai mici focare parietale, stabilind extensia si modificarea arhitecturii pelvine. Este utila in bilantul si cartografierea preoperatorie, in planificarea si abordarea tehnicii chirurgicale.

HidrocolonoCT diagnosticheaza, evalueaza si cartografiaza leziunile de endometrioza de la nivelul colonului, fiind extrem de important in evaluarea preoperatorie a cadrului colic. Poate pune in evidenta infiltrarea parietala intestinala, precum si gradul de stenoza asociat.

 

Dr. Denisa Tisea, medic primar radiologie-imagistica medicala